Istenszéke, Isten-Széke, Kemény János és Wass Albert nyomában

Nagy-Magyarország, Erdély, Maros-Torda vármegye, Marosvécs és az Erdélyi Helikon, Galonya, Kelemen havasok, Istenszéke,, Tündér tó, Kemény János, Áprily Lajos, Wass Albert, Kakukkfiókák, FuntIneli boszorkány, Holtmaros, Szászrégen, Parajd, Szováta,

 

 

A magyargyerőmonostori bárói és grófi Kemény család, Erdély legrégibb családainak egyike, mely nagyszámú jeles hőst, államférfit, tudóst és írót adott a hazának. Egy törzsből eredve, a mára kihalt Gyerőffy, Mikola, Radó, Vitéz, s a most is élő Kabos családdal a kőrös- és kisszamosvölgyi birtokait első foglalás útján szerezték. Erről a tényről oklevelek vannak, többek közt egy Ulászló király által megerősített egyezség-levél a XV. század végéről, mely szerint az említett családok fiai utódok hiányában jószágaikat egymásnak 'lekötik'. E sokágú nagy törzsből Péter volt az a XV. században, ki a Kemény nevet viselő külön családot alapított. Az 1800-as években a Kemény család Erdélyben, a Bethlen-család után legkiterjedtebbnek számított. Kőváry szerint 1854-ben 70 élő tagja volt. 
Azonos eredet mellett ezek a családok ősi címere is azonos eredetű: királyi koronából kiemelkedő szarvas (dámvad). Ez a történelem során, a családok szerteágazása miatt és grófi ill. bárói rangok miatt, a családi címer igen sok változatban tűnt fel. 

A család bárói ágának címerében a pajzs kék mezejében arany koronából kinövő természetes színű szarvas, kiöltött piros nyelvvel, felette jobbról ezüst félhold, balról hatágú ezüst csillag. A pajzs pusztán magában áll, sem sisak, sem foszlányok nem ékesítik.

A grófi címer pedig lényegesen gazdagabb: a pajzs a felső két szögletéből az alsó két szögletig rézsútosan két vonal által 4 udvarra oszlik, de a pajzs közepét egy kisebb koronás kék pajzs foglalja el, melyben a grófságot adó Mária-Terézia királyasszony nevének kezdő betűi M. T. állnak. A pajzs felső osztálya vörös udvarban két kiterjesztett sasszárny között fehér keresztet mutat, fölötte jobbról félhold, balról aranycsillag ragyog. Az alsó osztály vörös udvarában egy fehér oszlop tetejében repülni készülő galamb látszik. A jobboldali osztály ezüst udvarában, pedig aranykoronából a család ősi címere az ágas-bogas szarvas emelkedik ki. A pajzs fölött három koronás sisak áll; az elsőből a zerge, a harmadikból a dámvad nyúlik fel, a középsőből ezüst sasszárny, és ezüst elefántormány között repülni készülő fehér galamb áll. Az oldalsó levelek jobbról ezüst-kék, balról ezüst-vörös.
Természetes, hogy a szerteágazó főnemesi Kemény család, melynek élete századokra terjed, házassági összeköttetések által az erdélyi és az európai arisztokrácia legfényesebb neveivel jött sógorsági s rokoni kapcsolatba (Bánffy, Bethlen, Barcsay, Bornemisza, Haller, Győrffy, Kendeffy, Kun, Kornis, Macskásy, Nemes, Pekri, Szalánczi, Szentkereszti, Teleki, Toroszkay, Wass, Wesselényi stb.)

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 45
Tegnapi: 84
Heti: 290
Havi: 1 616
Össz.: 613 948

Látogatottság növelés
Oldal: Családtörténet
Istenszéke, Isten-Széke, Kemény János és Wass Albert nyomában - © 2008 - 2024 - marosvolgy.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »